De MATRASHAUS

De schilderachtige en gevarieerde beklimming van het Arthurhaus (1.503 m) naar het Matrashaus (2.961 m) op de Hochkönig vereist enige oefening, uithoudingsvermogen en elementaire alpine kennis van veiligheid. Ook de juiste uitrusting is een must. Tenslotte is het interessant om het weer van de dag te bekijken aangezien deze wandeling naar hoge hoogtes leidt…

Het pad van het Arthurhaus naar de Hochkönig (2.961 m), de hoogste top van de Berchtesgaden-Alpen in de regio Hochkönig in Salzburg, is heel geliefd bij ervaren wandelaars, omdat het het beste compromis is in termen van eenvoud en beknoptheid. Tijdens de wandeling ervaart u niet alleen het schilderachtige landschap van de Mandlwand en de prachtig gelegen Mitterfeldalm, maar ook het pad onder de Felsbug poortkolom en ten slotte de overblijfselen van de voormalige plateau-gletsjer “Übergossene Alm” naar het Matras-huis op het hoogste punt van de tocht.

De klim wordt beloond bij mooi weer met een prachtige zonsondergang en een prachtig uitzicht.

De Matrashaus is een van de hoogste berghutten in de Alpen. De hut staat op 2941m direct aan de top van de Hochkönig. De eigenaar van het Franz-Eduard-Matras-huis is de Oostenrijkse  Toeristenclub (ÖTK). Door de unieke locatie heb je een bijzonder uniek uitzicht: het strekt zich uit van de Dode bergen over de Großglockner tot de Zugspitze.

De zonsopgang en zonsondergang in het Matrashaus zijn beroemd. Omdat alle toegangen vanuit de vallei erg smal zijn, wordt de hut uitsluitend per helikopter geleverd.

Geschiedenis van de matrashaus:

In 1865 werd voor het eerst een kleine hut gebouwd op de Hochkönig. In 1894 werd het ÖTK aangesteld om een nieuwe hut te bouwen en op 15 augustus 1898 werd deze nieuwe hut ingehuldigd naar aanleiding van 50-jarige bewind van keizer Franz Joseph van Oostenrijk.In 1913 zou de beroemde Franz Ferdinand, door keizer Franz Joseph benoemd als zijn troonopvolger, deze hut krijgen. De toenmalige voorzitter van de ÖTK, Franz Eduard Matras, kon dit, na een gesprek met de keizer, verhinderen. Het is door dit voorval dat de hut in 1932 zijn naam kreeg. De Matrashaus brandde op 4 mei 1982 volledig af. Na de wederopbouw werd ze op 1 september 1985 heropend.

Wandeling naar de Matrashaus:

De Matrashaus is voor de geoefende wandelaar te bereiken via twee routes:
–  Vanaf Arthurhaus (1502m) langs Mitterfeldalm (duur: 5 uur)
–  Vanuit Werfen (548m) over Dielalm (1026m) en de Ostpreußenhütte (1625m) (duur: 6-8 uur)

Andere mogelijke routes (voor de gevorderde bergwandelaar):
– Vanaf Dientner Sattel (Birgkarhaus 1546m) langs de Birgkar (duur: 4-6 uur)
– Vanuit Hinterthal (1020m) langs de Teufelslöcher (duur: 7-9 uur)

Veel belangrijke informatie en reserveringsopties voor het Matras-huis zijn te vinden op de homepage: www.matrashaus.at

De tour is niet geschikt voor honden en kinderen.